Гімалайська сіль: що це
Гімалайська сіль – одна із найцінніших у світі. Вона підкорила серця багатьох людей. Кухарі охоче використовують її у куховарстві. Косметологи – як складову багатьох косметичних засобів. Гімалайська сіль допомагає боротися з інфекцією та покращує захисні функції організму. Ми вирішили дослідити гімалайську сіль детальніше, та розповісти вам про неї якомога більше.
Гімалайська сіль — різновид кам’яної солі. ЇЇ видобувають у східному поясі Каракораму та Гімалаях у Пакистані. Гімалайська сіль може містити незначна кількість оксиду заліза. Саме це додає їй привабливого рожевого кольору. ЇЇ добувають із сухих швів гірських порід. Тому вона не містить забруднень, які можуть бути присутніми в морській чи інших видах солі, яка є сьогодні на ринку.
Хімічний склад гімалайської солі на 97 відсотків схожий до кухонної. Але найбільшої цінності їй додає вміст мінералів. Експерти стверджують, що гімалайська сіль не очищується штучно, то ж у ній залишається 84 види мінералів. Магній, цинк, мідь, залізо, сірка, кальцій, фосфор, хром – ось тільки деякі мінерали, що містяться в гімалайській солі.
Багатство мінералів позитивно впливає на зуби та кістки, які стають здоровими та міцними. Гімалайська сіль також підтримує процес регенерації м’язів та суглобів.
Чорна гімалайська сіль
Чорна гімалайська сіль дуже популярна серед жителів Індії. Вони використовують її як доповнення до багатьох страв. Індійські лікарі використовують продукт для лікування запорів та проблем з травленням. Гімалайську сіль слід вживати людям, які мають споживати страви із низьким вмістом натрію.
В одному кілограмі гімалайської солі міститься:
- натрію – 382,61 г;
- калію – 3,5 г;
- магній 0,16 г;
- фосфору – <0,10 ppm;
- кальцію – 4,05 г;
- хрому – 0,05 проміле;
- марганцю – 0,27 ppm;
- цинку – 2,38 проміле;
- заліза – 38,9 проміле;
- селену – 0,05 проміле;
- брому – 2,1 проміле;
Вода з додаванням гімалайської солі – це безліч мінералів, вітамінів та інших складових, які легко та швидко засвоюються організмом. Вживаючи її щодня, ми зволожуємо організм і живимо клітини мінералами. Сама вода дуже корисна, тому дієтологи рекомендують її вживати як доповнення до основної лікувальної терапії. Крім того, гімалайська сіль розщеплює складні цукри до простих і транспортує їх до травної системи, де вони перетравлюються. Наявні ферменти стимулюють виділення білків у шлунку, прискорюючи обмін речовин.
Де використовують гімалайську сіль
1. Гімалайська сіль подбає про смак ваших страв, якщо ви любите її використання на кухні. Найчастіше її використовують для ароматизації страв. Гімалайською сіллю можна заправляти супи, м’ясо або різноманітні салати. Це відмінна альтернатива звичайній кам’яній солі. Деякі люди використовують рожеві кристали гімалайської солі для прикраси на своїх стравах.
2. Скраб з гімалайської солі покращить зовнішній вигляд вашої шкіри. Видалення мертвих клітин шкіри сприяє кращому засвоєнню косметики та може зменшити целюліту на стегнах та інших проблемних ділянках тіла. Якщо вам потрібна натуральна косметика, гімалайська сіль – ідеальна основа. Гімалайська сіль може бути хорошим рішенням у випадку, якщо потрібний легкий пілінг чи масаж для тіла.
3. Гімалайські сольові ванни — прекрасний спосіб розслабитися після напруженого робочого тижня. Вона чудово покращує здоров’я та приводить організм у тонус. Достатньо розчинити кілограм солі у кількох літрах гарячої води та прийняти легку ванну перед сном. Тільки тоді мінеральні солі потрапляють у вашу шкіру у вигляді іонів. Вона стимулює природний ріст клітин у глибоких шарах шкіри та дозволяє їй вільно транспортувати кисень судинами.
Ванни з гімалайською сіллю корисні для всіх. Але особливо їх рекомендують:
– людям із захворюваннями шкіри;
– ревматизмом та захворюваннями суглобів;
– у якості післяопераційної терапії;
– у разі наявності деяких гінекологічних захворювань;
– при важких укусах комах;
– при подразненні шкіри.
Детокс-ефект ванни з гімалайською сіллю можна порівняти з триденним голодуванням. Вона чудово дезінфікує, але щоб повною мірою скористатися цілющими ефектами сольової ванни, важливо пам’ятати про відповідну концентрацію солі.
4. Інгаляції та полоскання допоможуть швидше відновитися після застуди, інфекційної хвороби чи операції. Використання гімалайської солі у якості складника для полоскання або у формі інгаляції може допомогти пришвидшити одужання. Крім того, інгаляції, і полоскання відомі роками як методи, що допомагають позбутися від нежитю.
5. Навіть одна грудка рожевих кристалів у спеціальній кімнатній лампі при нагріванні очищає повітря від усіх токсинів, що негативно впливають на наш організм. Гімалайська сіль відкриває пазухи та допомагає в лікуванні астми. Його переваги різноманітні, тому варто використовувати його у своєму щоденному раціоні.